<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 44 – Kauw en Kraai
Corvus monedula – Corvidae
De Kraaienfamilie bestaat, over de hele wereld verspreid, uit tientallen soorten. Bij ons zijn Kauw en Zwarte Kraai het meest bekend. Verder vind je hier ook nog de Roek, de Raaf en – zo af en toe eens – Bonte Kraaien. O ja, en bij Hoek van Holland leeft een kleine populatie Huiskraaien. Een aparte soort die meegekomen is met vrachtschepen uit Indië en zich hier heeft weten te handhaven.
Het zijn allemaal zwarte vogels, de Bonte Kraai even daargelaten met zijn halfgrijze verenpak. Kraai en Kauw leven ook allebei graag in de buurt van mensen, het zijn cultuurvolgers. Zij hebben ontdekt dat ze voor Voedsel, Veiligheid en Voortplanting bij ons in de buurt heel goed aan hun trekken kunnen komen.
Ogenschijnlijk lijken ze wat op elkaar, maar bij nadere bestudering vallen de verschillen gelijk op. De Kauw is duidelijk wat kleiner, heeft een kortere snavel en staat wat meer rechtop. Zijn grijze nek en het vierkante profiel van z’n kop zijn kenmerkend. Kauwen leven in kolonies met een duidelijke hiërarchie, ze zijn hun leven lang trouw aan dezelfde partner. Je ziet groepen Kauwen regelmatig gezamenlijk in de lucht. Wat daar opvalt, maar wat je ook als ze met z’n allen op de grond zitten goed kunt waarnemen is dat ze overwegend in duo’s leven. Man en vrouw zijn graag zo dicht mogelijk bij elkaar – ook als ze in een grote groep eten of vliegen. Let er maar eens op, het is een fascinerende blijk van huwelijkstrouw die het hele jaar te zien is.
Zwarte Kraaien leven minder in groepen en behoren evenals de Kauw tot de orde van de zangvogels. In het voorjaar zie je er dan ook geregeld eentje op een hoog punt zitten waar hij zijn schorre “zang” (wij noemen het vaak gekras) luid de wereld in gooit. “Krraa Krraa Krraa…..”. Voor ons klinkt het meestal niet zo oorstrelend, maar voor mevrouw Kraai kan het onweerstaanbaar zijn. Blijf er maar eens naar kijken, je kunt haar soms van verre aan zien komen om deze Don Juan beter te leren kennen.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: