<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 52b – Maan
Datum en tijd: 14 januari 2017 – 01:16 uur
Maanafstand tot aarde: 378.565 km
Leeftijd maan: 16,4 dagen
Maanfase: grootte van maan neemt af
Percentage zichtbaar: 97%
Een maan is een hemellichaam dat een baan om een planeet beschrijft. Een maan is kleiner dan een planeet en heeft daardoor minder massa. Dat heeft weer tot gevolg dat de aantrekkingskracht van een maan veel minder is dan die van een planeet. Door de grotere aantrekkingskracht van de planeet wordt de maan gedwongen een baan om de planeet te beschrijven.
Wat veel mensen niet weten is dat onze maan altijd dezelfde kant naar de aarde toe keert. Dat komt omdat de maan even snel om z’n as draait als om de aarde. Hierdoor kunnen wij de achterkant van de maan vanaf de aarde nooit zien. Vanaf de achterkant van de maan is daarom ook de aarde nooit te zien. Wat wij van de maan zien, is het deel dat door de zon wordt verlicht en weerkaatst door de maan.
De baan van de maan om de aarde is niet precies cirkelvormig. Daardoor draait de maan niet altijd even snel om de aarde. Als de afstand tot de aarde het kleinst is, is de snelheid waarmee de maan om de aarde draait het grootst. En dus is de snelheid op z’n laagst als de afstand tot de aarde het grootst is. Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3,68 kilometer per seconde om de aarde.
Onze maan is het enige hemellichaam waarop we zonder veel moeite met het blote oog details kunnen zien. De donkere gebieden, die net ogen en een mond lijken, zijn grote vlakten op de maan. Vroeger dachten de mensen dat het zeeën waren en hebben daarom de vlakten namen van zeeën gegeven. Nu weten we dat er op de maan helemaal geen water voor komt.
Verder komen er op de maan gebergten (tot 6500 meter hoogte) en kraters voor. Alleen al op de naar ons gekeerde zijde van de maan bevinden zich naar schatting zo’n 300.000 kraters met een doorsnede van meer dan één kilometer. De diameter van de maan is 3476 kilometer.
De temperatuur op de maan is overdag 120° Celsius en ’s nachts -150°C.
De kleinste afstand tot de aarde is 363.300 km en de grootste is 405.500 kilometer.
De maancyclus
De maan draait in ongeveer 28 dagen rond de aarde. Het woord ‘maand’ is dan ook vernoemd naar de maan. In deze 28 dagen ervaren wij (vanuit het Noordelijk Halfrond) de maan in 4 fases :
1. Nieuwe Maan, waarbij de maan volledig donker, dus geheel onzichtbaar is
2. Wassende Maan, waarbij de maan zichzelf steeds meer laat zien
3. Volle Maan, waarbij de maan volledig verlicht en te zien is
4. Afnemende Maan, waarbij de maan steeds minder zichtbaar is
Elke fase duurt ongeveer 7 dagen (dus een week) en de fasen vloeien in elkaar over. Bij Eerste Kwartier is de rechter helft verlicht (te zien); bij Laatste Kwartier is de linker helft verlicht.
Per jaar zijn er dus meestal 13 volle manen per jaar. Dit geeft aan dat onze huidige kalender, en dus ook onze tijdsbeleving, niet in harmonie is met de natuur. Wat weinig vrouwen weten, is dat zowel onze menstruatiecyclus als onze huidcyclus synchroon lopen met de maanfasen.
De invloed van de maan op mens en natuur
De maan is niet alleen van grote invloed op de getijden (eb en vloed), doordat zij harder aan het water trekt als zij dichter bij de aarde staat, maar heeft ook invloed op onze vochthuishouding en energie, dus hoe we ons voelen, en dus – zoals eerder vermeld – ook op de menstruatiecyclus. Een eicel heeft 28 dagen nodig om te rijpen, op z’n vruchtbaarst te zijn en zichzelf weer af te breken. Als de maan zich opbouwt naar Volle Maan, dan rijpt de eicel en bouwt ook de huid zich op.
Omdat mensen, planten en dieren voor circa 70% uit water bestaan, hangt de conditie van onze huid nauw samen met de vochtbalans. Gebleken is dat de huid 28 dagen nodig heeft om zichzelf volledig te regenereren. Zo trekt de Maan ook aan het water in menselijke, dierlijke en plantaardige lichamen: bij Wassende Maan worden onze lichamen steeds waterrijker, daardoor ook zwaarder; bij Afnemende Maan worden ze weer geleidelijk minder (dus als je jezelf gaat wegen, kun je hier rekening mee houden). Daarom vangt en eet men schaaldieren bij voorkeur rond Volle Maan, dan zijn ze lekkerder, en knipt men het hoofdhaar bij het begin van Wassende Maan, want dan groeit het weliger aan. Hetzelfde geldt voor het maaien van het grasveld. Maar de haag snoei je het beste bij Afnemende Maan, zodat je het niet al gauw weer hoeft te doen. Bewaar-fruit oogst men bij Nieuwe Maan, dan is het op het droogst en gaat niet zo gauw rotten. Maar fruit dat je direct wilt opeten en dus wat sappiger moet zijn, kun je het beste rond Volle Maan plukken.
In het dierlijke en menselijk leven regeert de maan eigenlijk het gehele gebied van alles dat vloeit: water, sappen, bloed, klierafscheidingen, lymfe, etc. Alle klieren werken sterker naarmate de maankracht toeneemt, en zwakker als de maankracht afneemt. Zo beheerst de maan bijvoorbeeld de afscheiding van het hormoon dat bij een zwangere vrouw op de juiste tijd de weeën inzet voor de bevalling. Als het kind voldragen is, maar het is dicht bij of op Nieuwe Maan, dan is de afscheiding van dat hormoon te gering bij gebrek aan maankracht; de bevalling zet niet in of gaat uiterst traag. In zo’n geval spuit men tegenwoordig het nagemaakte hormoon in, om de bevalling te bespoedigen. Dit is onjuist men kan beter wachten tot de Maan kracht is toegenomen en het hormoon op natuurlijke wijze wordt afgescheiden en gaat werken. Want een kind geboren op Nieuwe Maan, zal zijn gehele leven een te zwakke Maankracht ter beschikking hebben, met al de last, daaraan verbonden. Hij zal zich terug trekken, de wereld niet aan kunnen, moeite hebben met leren en met het uitvoeren van plannen of opdrachten.
In psychiatrische klinieken is gebleken dat de emotionaliteit en onrust der patiënten het grootst is rond Volle Maan, dus dan moet het personeel voltallig aanwezig zijn.
En zo weet een goede landbouwer dat planten bij Wassende Maan krachtiger groeien dan bij Afnemende Maan en dat de groei z’n hoogtepunt bereikt bij Volle Maan. Hier kan hij rekening mee houden met aanplantingen en oogst.
Kunstenaars, dichters en zieners hebben hun beste inspiraties bij Volle Maan; de eén bewust, de ander onbewust. Ook de liefde wordt beheerst door de omloop van de maan en volgt dit alle beheersende ritme van de natuur. Bij Volle Maan worden mensen vaak romantischer en hebben dan meer behoefte aan inniger liefkozingen.
Voor de goedgelovigen onder ons: elke maanweek heeft een kritiek punt: Nieuwe Maan, Eerste Kwartier, Volle Maan en Laatste Kwartier. Op het exacte moment daarvan en de drie uren ervoor en erna, is de maankracht het slechts te gebruiken voor de mens, dier en plant en zogenaamde omstandigheden. Precies op deze momenten moet men niet op vakantie gaan, een operatie inzetten, een huis of een schip of kunstwerk gaan bouwen, een kind verwekken, een boek schrijven, een contract tekenen of een trouwbelofte doen. De ervaring bewijst, dat dit narigheid met zich mee zou kunnen brengen.
Wordt het Volle Maan of Nieuwe Maan?
Ezelsbruggetjes voor de maanfases:
Je kunt de maan zien als een uur op de klok, waarbij de 12 de Nieuwe Maan is (donker). Een ‘kwartier’ later, dus bij de 3, is de rechterkant verlicht en is het Eerste Kwartier (Wassende Maan).
Een ‘kwartier’ later (bij de 6) is de hele maan verlicht (Volle Maan).
Als de linkerkant verlicht is (9) is het Laatste Kwartier en neemt het licht weer af (Afnemende Maan). Waarna het bij de 12 weer donker is en het opnieuw begint (Nieuwe Maan).
Het Eerste en het Laatste Kwartier van de maan zijn (op het noordelijk halfrond) op de volgende wijze uit elkaar te houden: trek denkbeeldig een verticale lijn tussen de verlichte en de onverlichte kant. Als van de half verlichte maan een ‘b’ (van ‘erbij’) of een ‘p’ (van ‘premier’) gemaakt kan worden, dan is ‘t het Eerste Kwartier; de maan is dan wassend (komt net van Nieuwe Maan af) en gaat naar Volle Maan toe.
Als er een ‘a’ (van ‘afnemend’) of een ‘d’ (van ‘dernier’) gemaakt kan worden, dan is ‘t het Laatste Kwartier; de maan is dan afnemend en op weg naar Nieuwe Maan.
Of: licht aan de linker kant van de maan, is Laatste Kwartier van de maanstand (oftewel: de ‘l’ van licht links is Laatste Kwartier).
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: