<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 51C – De Roodborst (Erithacus rubecula)
In de kersttijd kom je bijna niet om de roodborst heen. Niet alleen in de tuin maar ook op kerst- en nieuwjaarskaarten kom je de vogel tegen. Het is de vogel die het meest afgebeeld staat op al die (besneeuwde) kaarten. Dat ze zoveel op kaarten staan komt omdat de Engelse postbodes uit de Victoriaanse tijd (1837-1901) een rood uniform droegen. Zij leken zo op roodborsten. Al snel kwamen er kerstkaarten met “roodborsten” die aan de deur klopten om de post te bezorgen.
In de winter kun je in de tuin ook een roodborst tegen komen. Altijd maar één want zowel het mannetje als het vrouwtje roodborst hebben een eigen territorium en verdedigen dat territorium tegen elke indringer. Niet alleen tegen een andere roodborst maar ook vinken, mezen en merels worden verjaagd.
Het oude kinderliedje met de volgende tekst is vast wel bekend “Roodborstje tikt tegen het raam tik, tik, tik. Laat mij erin, toe, laat mij erin.” Dat tikken op het raam doen ze echt – niet omdat ze erin willen maar omdat ze hun eigen spiegelbeeld zien in het raam. Ze denken een indringer te zien en willen die verjagen!
Na de winter is de kans groot dat de roodborst weer verdwijnt uit de tuin – op weg naar zijn broedgebied. Als er toch zowel in de winter als in de zomer een roodborst in de tuin zit wil dat niet zeggen dat het dezelfde is. Roodborsten zijn gedeeltelijk trekvogels. Grote kans dat in de winter een Scandinavische, Poolse of Duitse roodborst in de tuin verblijft.
In Engeland wordt de roodborst (Erithacus rubecula) The Robin genoemd. In Noord Amerika kennen ze ook The Robin. Maar dát is een vogel die net zo groot is als onze merel, zo’n 25 cm. Onze roodborst daarentegen is 14 cm. De Amerikaanse roodborst is dan ook een lijsterachtige. De Latijnse naam is Turdus migratorius. Mét een rode borst – dat wel!
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: