<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 43 – Kleefkruid
Kleefkruid (Galium aparine), we kennen het allemaal wel. Bij kinderen zeer geliefd vanwege het gooien met de kleverige zaadballetjes en bij volwassenen vooral bekend als zeer hardnekkig onkruid met de vervelende eigenschap alle andere planten te overwoekeren. Het groeit vaak gewoon langs de kant van de weg, midden tussen de brandnetels, dovenetels en het fluitekruid. Kleefkruid hangt als het ware tussen de andere planten in, en is slap en breekbaar.
De plant dankt zijn naam aan het feit dat het vast blijft kleven aan ongeveer alles wat langs loopt (mensen en dieren). Dit komt door de vele kleine stekelharen die groeien aan zowel de blaadjes, aan de stengel alsook aan de kleine ronde vruchtjes. Op die manier zorgt de plant voor zijn eigen verspreiding. Via de sokken en broekspijpen van de mens en via de vacht van dieren, verspreiden zaden zich over grote afstand.
Kleefkruid is een eenjarige plant en groeit vanaf begin juni t/m oktober. De plant wordt gemiddeld tussen de 60 en 90 cm hoog en heeft een ruwe vierkante steel. De blaadjes groeien meestal in kransjes van 6 tot 9 blaadjes. Verder heeft de plant hele kleine onopvallende witte bloemetjes. Na de bloei vormen zich vervolgens kleine kleverige groene of paarsachtige vruchtjes (bolletjes), twee aan twee groeiend.
Het leuke is dat het zowel een kruid is als een (wilde) groente. Het lekkerst zijn de toppen van de plant in het vroege voorjaar. Als je kleefkruid wil eten, dien je het natuurlijk wel eerst heel goed te wassen. Goed afspoelen met koud water, dan overgieten met kokend water in een vergiet en vervolgens weer afspoelen met koud water. Lekker door de rijst of als extra groente bij de aardappelen (bereiding als spinazie). Ook fijn om te weten is dat gekookt kleefkruid niet meer kleeft, wat wel zo prettig is……
Het is een plant met geneeskrachtige eigenschappen. De smaak van kleefkruid is overigens licht bitter. Het sap van gekneusde kleefkruidblaadjes, helpt bij allerlei huidaandoeningen, zoals eczeem, wondjes, zweren, irritaties en schrammen. En wat dacht je van een heerlijk kopje verse kleefkruidthee? Door het drinken van de thee worden giftige stoffen die zich opgehoopt hebben in je lichaam, sneller afgevoerd en uitgeplast. Voor de lekkerste thee alleen de jongen toppen gebruiken.
Tip: Een leuke bezigheid om samen met je (klein)kinderen te doen tijdens het wandelen: maak zelf een prachtige bloemenkrans voor op je hoofd van kleefkruid. Pluk onderweg een paar lange stengels kleefkruid en vlecht ze samen tot een krans ter grootte van het hoofd. Zoek dan een paar mooie (wilde) bloemen en steek die vervolgens in de bloemenkrans. Hoe leuk is dat op een zonnige zomerdag?
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: