<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 42a – Herfst
De herfst is aangebroken en die begint op het noordelijk halfrond omstreeks 22-23 september. Dan vindt daar de herfstnacht-avond plaats. De zon gaat dan door het herfstpunt en dag en nacht zijn ongeveer even lang. De herfst eindigt met de winterzonnewende rond 21 december.
Herfst is een kleurrijk jaargetijde. Blaadjes van bomen, groen, geel en rood vallen langzaam naar beneden. Paddenstoelen komen de grond uit in verschillende kleuren. We zien zelfs nog veel zomerbloemen op kleur, gestoofd door maandenlange warmte. Wolken tekenen in de lucht. Temperaturen zijn in de herfst heel verschillend; het kan zomaar 20 graden zijn of het kan al licht vriezen. Herfststormen, windstille dagen, grijs en kil. Mooie regenbogen als de zon gaat schijnen, tijdens of na een regenbui. Alle weersomstandigheden maken we mee in de herfst. Herfst is ook de oogsttijd van appels en peren. Walnootbomen laten hun noten vallen. En nog veel meer kan geoogst worden. Egels zoeken een plaats voor hun winterslaap. Ook is het de tijd dat je ongemerkt lekker door een spinnenweb loopt. Vooral in de ochtend als de dauw erop zit is dat heel mooi. Ik haal ze dan ook niet zo gauw weg.
Vogels vertrekken naar het warme zuiden nadat ze zich tegoed hebben gedaan aan zaden en bessen en meer, als brandstof voor onderweg. Verschillende ganzen en eenden komen hier naartoe net als de koperwieken die uit de Russische Oeral komen waar het al ijzig is. Ze verzamelen zich in de vogelkers die doorbuigt vanwege de vruchten die er aan zitten. De vogels doen zich tegoed aan al dat lekkers. Later in het jaar, als de winter zich aanmeldt, komen ze ook in onze tuinen. Spreeuwen voelen ook dat het herfst wordt. Honderden verzamelen zich in bomen dicht tegen elkaar aan om warm te blijven.
We vinden ook veel zaden die fraai verpakt zijn in dozen en peulen; erg mooi van vorm. Bessen, rond en sappig van oranjerood tot tot blauw-paars. Het mooiste van al zijn grashalmen met hun bloei-aren en de sigaartjes van de weegbree. Die moet je eigenlijk op je hand bekijken onder een vergrootglas om hun geraffineerde structuren te kunnen zien. Elk jaar wordt dit aangevuld met een andere verzameling bloemen die behoren in de lente te verschijnen, maar die door vlagen van koelte en regenbuien besluiten zich te wagen aan een tweede jeugd. We weten eigenlijk nooit welke bloemen dat worden. Verschillende van dat soort: framboos, braam, boerenwormkruid, heggewikke, lijsterbes, weegbree, boterbloem, (tweede bloei) kleine klaproos, margriet, rode klaver, melkdistel.
De kamperfoelie bloeit tot ver in de nazomer. Zo vindt de grasmus bloemen en bessen aan een en dezelfde struik. Hij smult ervan en het geeft hem een voorraad voor onderweg naar Afrika ten zuiden van de Sahara.
Op een gegeven moment is alles veranderd en doet de winter zijn intreden.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: