<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 38 – Zaden
In de zomer zijn er nog veel bloemen en planten te zien. Toch is er al van alles aan het verwelken. In het voorjaar komt alles gelukkig weer terug.
Alle bloemen die verwelken laten zaden achter, kunstig verpakt in vruchten. In elk zaadje zit alles al verwerkt voor het volgende bloeiseizoen, zoals de wortels, stengels, bladeren en bloemen. Waterdicht verpakt zo lang de winter duurt. Op het juiste moment wordt alles weer levend. Het gedroogde zaad begint te zwellen en te groeien. Door zonne-energie wordt alles weer groen en bloeiend.
Deze week zes voorbeelden van planten met kunstig verpakte vruchten met zaden.
Glad walstro
Uit een menigte uiterst kleine, witte bloemetjes van het glad walstro, groeien dubbele zaadbolletjes. Stuk voor stuk Siamese tweelingen.
Grote weegbree
Waar al het andere vertrapt wordt, weet de grote weegbree een stevige zaadstengel omhoog te zenden die zijn zaden meegeeft aan dierenvachten en mensenkleren. Zo heeft deze plant zich over de aarde verspreid als ‘het voetspoor van de blanke man’.
Hennepnetel
De zaden van de hennepnetel groeien in donkere prikkenbollen rond de verdorrende stengel. Bij elke beweging van de plant rolen ze er uit.
Herderstasje
In elk tasje van het herderstasje zitten honderden zaden, die elk in staat zijn zich in hoog tempo te ontwikkelen tot een bloeiend plantje. En dat op elk type grond, mits omgewoeld. Een talentvol pioniertje dus, dat vroeger alleen de kusten van de Middellandse Zee bewoonde, maar met graantransporten meereisde.
Koekoeksbloem
Als de kelkbladeren van de koekoeksbloem zijn verwelkt, blijven er gave lichtbruine urntjes over, waarin de diep donkerbruine zaden liggen. Wanneer de urntjes door de wind geschud worden, kun je de zaden horen rammelen. Als in de herfstregens de stelen van de koekoeksbloem diep doorbuigen worden de zaden rondgestrooid. Nog in datzelfde jaar groeien daaruit bladrozetten, die volgend jaar uitlopen om te gaan bloeien.
Nagelkruid
De zaadjes van het nagelkruid zijn stuk voor stuk voorzien van een hoorntje. Met deze nageltjes hechten ze zich aan voorbijgangers.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: