<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 35B – Rivierkreeft
Rivierkreeften komen steeds vaker voor en bedreigen andere diersoorten plus het onderwatermilieu. Deze exoten leven in ondiep water, maken het troebel en tasten de oevers aan door gangetjes te graven waardoor de oevers kunnen verzakken. Ook knippen ze waterplanten door met hun scharen.
Het kreeftje is ongeveer 15 cm groot en plant zich razendsnel voort. Kleine vrouwtjes leggen ongeveer 50 eitjes, grote exemplaren wel 600. Als de eieren zijn uitgekomen, draagt het vrouwtje de jongen mee onder de staart. Na twee vervellingen in ongeveer 3 weken verlaten ze hun moeder. Rivierkreeften kunnen twee generaties grootbrengen. Ze eten dierlijk en plantaardig voedsel.
In 1985 is de rivierkreeft voor het eerst waargenomen in Nederland. Inmiddels leven er in ons land vele honderdduizenden. Je kunt ze niet alleen in het water tegenkomen, maar ook op het land als ze – vooral in de nazomer – aan de wandel gaan. Als je een rivierkreeft onderweg op het pad tegenkomt en je wilt hem voor zijn eigen veiligheid verplaatsen, merkt het kreeftje gevaar en steekt dreigend zijn scharen omhoog.
In de toekomst is men van plan om grootschalig en gericht op rivierkreeft te gaan vissen. Want de rivierkreeft is naast ongewenst ook een delicatesse.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: