<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 29 – Groot- en Klein springzaad (Balsemien)
Impatiens glandulifera
Op dit moment kunnen beide vormen van springzaad waargenomen worden. De reuzenbalsemien of springbalsemien (of Groot springzaad) is een eenjarige plant die tot 2,5 m hoog wordt. De plant heeft opvallende 2-5 cm grote bloemen, die van juli tot september bloeien met een lila, roze of lichtgele tot witte kleur.Deze plant is afkomstig uit de Himalaya, vooral uit Tibet en ook uit India.
Rond 1850 werd de soort vanuit Noord-India geïntroduceerd in Europa. Vanaf 1915 is de plant in Europa als invasieve soort gaan verwilderen, men treft hem nu door geheel West-Europa aan. De plant groeit graag langs of in de buurt van water. Langs sloten, greppels en beken kan men hem aantreffen. Wel moet de bodem stikstofrijk en basisch zijn. De verspreiding van de zaden vindt mechanisch plaats, wanneer de rijpevrucht wordt aangeraakt, rollen de vijf delen hiervan zich op en schieten zo de zaden weg. Tegelijkertijd valt de vrucht van de plant af.
Klein springzaad (Impatiens parviflora) is een kruidachtige, tot 1 m hoge plant uit de balsemienfamilie(Balsaminaceae). De 1 cm kleine bleekgele tweeslachtige bloemen hebben een korte (0,5 cm) rechte spoor en bloeien van juni tot oktober. De plant groeit op enigszins vochtige en beschaduwde plaatsen in bossen, parken en in wegbermen. Phytoliriomyza melampyga mineert in het klein springzaad. De plant is waardplant voor de rupsen van groot avondrood(Deilephila elpenor) en springzaadbandspanner (Xanthorhoe biriviata).De plant is afkomstig uit Centraal-Azië en komt nu voor in grote delen van Europa tot Siberië en in Noord-Amerika. In Engeland komt hij voor in het midden en zuiden van het land. Jonge loten kunnen gekookt worden (let op: de bladeren bevatten waarschijnlijk calciumoxalaat). De zaden kunnen rauw of gekookt genuttigd worden. Het verzamelen van zaad is echter moeizaam, doordat het verspreidingsmechanisme van de plant gericht is op het wegschieten van rijpe zaden
Bron: Wikipedia
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: