<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 24 – STIPPELMOT
Ieder voorjaar rond mei/juni trekt het weer mijn aandacht: van die bomen en struiken die hélemaal vol zitten met van die witte spinsels (webben). Het ziet er altijd wel een beetje spookachtig uit vind ik zelf. En vaak zitten er nog maar nauwelijks blaadjes aan de boom of struik. Hoog tijd om eens uit te zoeken hoe dat nou precies zit!
In eerste instantie dacht ik eigenlijk dat de spinsels het werk was van een overijverige spinsoort. Maar gelukkig was daar internet en bleek de boosdoener een vlinder of eigenlijk de larve van een vlinder: de Stippelmot (ofwel de Yponomeutidae).
Dit blijkt een klein onopvallend nachtvlindertje te zijn met witte vleugels en witte stippen die van juli tot eind augustus waarneembaar is. In de zomer legt deze stippelmot graag haar eitjes op de takken van vooral appelachtigen (malus) en kersachtigen (prunus), maar ook de meidoorn, kardinaalsmuts en wilg zijn in trek. Over de eitjes heen creëert de stippelmot vervolgens een soort schild van taaie zilvergrijze spinsels ter bescherming tegen natuurlijke vijanden (vogels en sluipwespen).
Nog voor de winter begint (sept/okt), komen de eitjes uit, waarbij de larven de schaal bewaren met het spinsel eromheen om in te overwinteren. In april/mei verlaten de larven de beschutting van de eischaal en gaan ze op zoek naar bladknoppen, om zich tegoed te doen aan de heerlijk jonge frisgroene blaadjes.
In de volgende cyclus worden de larven een rups; gelig van kleur met 2 rijen zwarte stippen over het lijf en zwarte kop. Deze kolonie van onverzadigbare rupsen eet vervolgens alles op wat er nog groen is aan de boom of struik om zich in juni met volle buikjes in te spinnen in dichte cocons. Na 4-6 weken (juli/augustus) komt er uit de cocon een kleine stippelmot en begint het hele ‘circus’ weer opnieuw.
De schade die deze vraatzuchtige larven en rupsen aanbrengen kan aanzienlijk zijn. Het lijkt of er iets zeer ernstigs aan de hand is en de boom of struik het niet zal overleven. Toch valt het mee…. De meeste bomen en struiken herstellen volledig in de loop van de zomer en krijgen opnieuw blad.
Bestrijding is dan ook in de meeste gevallen niet nodig. Evt. kunnen de spinsels handmatig verwijderd worden of afgespoten met een stevige waterstraal. In uiterste gevallen kan (bij vroegtijdige toepassing) een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt worden.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: