<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 21A – FLUITENKRUID
Momenteel (mei) staat het Fluitenkruid overal volop te bloeien. De bermen staan er vol mee, maar je ziet het vooral ook langs de bosranden waar de bomen hun frisgroene jonge bladeren laten ontluiken. Het is in de Benelux een algemeen voorkomende plant.
Als je langs de vaak manshoge planten van het Fluitenkruid loopt, kun je de heerlijke kruidige geur ervan heel goed ruiken. De prachtige witte schermbloemtrossen zijn rijk aan nectar en trekken daarom veel insecten aan, waaronder vliegen, kevers en solitair levende bijen zoals zandbijtjes. Fluitenkruid is ook de voedselplant van de zweefvlieg Kervelgitje. De larve leeft in de stengelbasis, overwintert in de penwortel en verpopt zich in het voorjaar. Vanaf mei kunnen we dan de volwassen zweefvlieg op de plant aantreffen.
Het Fluitenkruid dankt haar naam aan de holle stengel, waar je een fluit van kunt maken (deed ik vroeger als kind ook wel).
Fluitenkruid is ook eetbaar; de V-vormige bladeren schijnen lekker te zijn als fris-kruidige toevoeging en smaakmaker in bijvoorbeeld salades, soepen en omeletten. De minieme witte bloemetjes van de schermen zijn te gebruiken voor fijne garnering. De pen-vormige wortels bevatten veel koolhydraten en zetmeel en kunnen gekookt worden verwerkt. Ik heb het nog niet zelf uitgeprobeerd, maar wellicht is het toch de moeite waard.
Maar kijk wel uit, want later in het jaar verschijnen er planten die sterk op Fluitenkruid lijken, zoals Dolle Kervel en Gevlekte Scheerling. Deze planten zijn echter – in tegenstelling tot Fluitenkruid – (zeer) giftig. De Dolle Kervel onderscheidt zich van het Fluitenkruid met een stengel die niet hol is.
Ook de bloem van het Zevenblad, die later bloeit, vertoont enige gelijkenis met de bloem van het Fluitenkruid. Zevenblad is trouwens wel ook eetbaar; de nog jonge frisgroene blaadjes kunnen bijvoorbeeld als spinazie worden verwerkt en hebben een nootachtige smaak.
In het ´onkruid´ Fluitenkruid schijnt zelfs een stofje te zitten dat sterk lijkt op een middel dat gebruikt wordt als chemotherapie tegen kanker. De Rijksuniversiteit Groningen is bezig dat stofje uit het kruid te halen om er een medicijn van te maken.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: