<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 17C – Taxus baccata
De Taxus, ook wel Venijnboom of IJf genoemd, is een boom uit de familie Taxaceae
De Taxus is een groenblijvende naaldboom met een gemiddelde lengte van 15m. De kroon is uitwaaierend, kegelvormig en reikt vaak tot de grond. De stam heeft een roodachtige tot bruine schors.
De bloeitijd is van februari tot in april.
De Taxus is tweehuizig. De mannelijke bloeiwijze is talrijk aanwezig aan de onderzijde van de twijgen en wordt bij rijpheid lichtgeel. Als je tegen een bloeiende tak tikt, zie je hele wolken met stuifmeel. De vrouwelijke bloeiwijze is veel minder opvallend (zie de foto).
In de herfst verschijnen de rode bessen. De rode zaadmantel is eetbaar en heeft een zoete smaak. De pit in de bes, oftewel het zaad, is echter zeer giftig, net als alle andere delen van de Taxus.
Vandaar dat de boom ook wel Venijnboom wordt genoemd. De Taxus: levensgevaarlijk én levensreddend. Het snoeisel wordt gebruikt in middelen tegen kanker.
Een Taxus kan wel tweeduizend jaar oud worden. In de laatste ijstijd, het Weichselien, ongeveer honderdduizend jaar geleden, bestond zo’n tachtig procent van alle bomen in Europa uit Taxussen.
Taxushout is zwaar, hard en tegelijk heel elastisch. “Ötzi”, de man uit de steentijd die in het gletsjerijs van de Alpen is gevonden, had een boog van taxushout bij zich. In de middeleeuwen maakte men er kruisbogen, meetinstrumenten en gedraaide voorwerpen van.
In de meeste Europese mythologieën was de Taxus een heilige boom. Hij zal dus al op heilige plaatsen zijn aangeplant nog voordat de eerste christenen hun kerken op deze zelfde plaatsen bouwden.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: