<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 15A – Tjiftjaf
Phylloscopus collybita
Het voorjaar is volop in gang en de Tjiftjaf is teruggekeerd en laat goed van zich horen.
Zingen doen vogels om twee redenen, het afbakenen van hun territorium en het lokken van een vrouwtje. Na de lente spelen beide doelen voor veel vogels niet meer en zijn zij stil. Behalve een enkeling als de Tjiftjaf. Die zingt de hele zomer door, kennelijk altijd belang hechtend aan het verdedigen of veroveren van zijn territorium.
De Tjiftjafzang laat zich makkelijk onthouden, “tjif-tjaf tjif-tjaf tjif-tjaf”, maar als je hem ziet moet je altijd eerst even scherpstellen op de details om zeker te weten dat je niet met een Fitis, Fluiter of bijv. Huismus te doen hebt. De Tjiftjaf heeft een grijsgroen kleed met lichte buik, een dunne snavel (insecteneter) en vooral: donkerbruine pootjes. De Fluiter is veel lichter groen/geel. De Huismus heeft een dikke snavel en geen groen, maar de Fitis lijkt als twee druppels water op de Tjiftjaf, behalve dan die pootjes: die zijn licht gekleurd.
Als je hem hoort, weet je het echter direct: er is er maar eentje die zo duidelijk zijn naam roept. Tjif-tjaf tjif-tjaf tjif-tjaf. Hij zingt de héle zomer door. Zoek naar hem in bossen, tuinen, parken en halfopen duingebieden, met je oren open. Vaak zit hij in de buitenste takken van struik of boom, zodat hij goed te vinden is.
bron foto: www.vivara.nl
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: