<< vorige artikel • alle artikelen • volgende artikel >>
Week 13 – Sleedoorn
Prunus spinosa
De Sleedoorn is een 2 tot 6 meter hoge struik uit de rozenfamilie. De soort komt van nature voor in de Benelux, vooral langs bosranden, in struwelen, heggen en hagen en op lichte plekken in loofbossen, zoals kapvlakten. De plant gedijt goed in de volle zon.
De bodem moet vochtig en voedselrijk en bij voorkeur kalkhoudend zijn. Met name in Zuid-Limburg tref je de Sleedoorn veel aan, maar ook een gebied als de Ooijpolder bij Nijmegen kleurt aan het einde van de winter en in het vroege voorjaar prachtig wit door deze rijkelijk bloeiende heester.
De naam van de Sleedoorn bevat een oud woord voor pruim, ´slee´, dat onder meer verwant is met het woord voor pruim in de Slavische talen, een woord dat o.a. terug te vinden is in de naam Slivovitsj (brandenwijn van de Balkanlanden).
Het oud-Nederlandse woord ´slee´ betekent tevens ´de tanden stroef makend´, dat de plant te danken heeft aan de wrange pruimpjes.
De bloei, met een opvallend witte bloemenpracht, vertoont zich nog vóórdat er bladeren zijn, van maart tot april, en de bestuiving vindt plaats door insecten, met name door de honingbij. Het is dan ook eén van de eerste bloeiende heesters die druk bezocht worden door talrijke insecten.
Aan het uiteinde van de oudere zijtakken groeit vaak een scherpe doorn. Hierdoor is hij redelijk beschermd tegen de vraat van grote grazers en ook geschikt als haag of heg. Het hout is zeer hard.
Na de bloei komen de bladeren aan de struik en vanaf de zomer (augustus) tot na de winter zie je de vruchten, de donkerblauw berijpte pruimpjes, aan de struiken zitten.
Deze zogenaamde slee-pruimen of sleedoornbessen zijn zeer wrang en worden pas lekker als de vorst eroverheen geweest is. De vruchten worden verwerkt in jam, vruchtenmoes, vruchtensap, likeur (de Engelse Sloe gin of het Catalaanse Patxaran), vruchtenwijnen en de Slavische brandewijn Slivovitsj.
——
Deze tekst is geschreven door een vrijwilliger van Gezond Natuur Wandelen.
——
Tags bij dit artikel: